YOUsoF | Masih Ada Plan B

Wednesday, January 25, 2012

Kalau Kau Rasa MakAyah Kau Suka Sibuk Hal Kau, Kau Silap.

.
Assalamualaikum wbt..peace yoo!!


Hidup berdikari dekat tengah bandar, memanglah susah. Tanpa makayah, tanpa adik beradik tersayang. Bila kau ada masalah, kau kena settle sendiri. Tak macam zaman sekolah dulu-dulu, kat sekolah kena buli, balik rumah cerita dekat satu family. Dekat situ kau dah rasa relax sikit.





gambar family, sila imagine.




Bila balik kerja, hujan lebat. Nak taknak, kau kena redah. Takda orang kau bole telefon mintak hantarkan payung. Kalau ada orang yang jawab telefon kau pun, dia bole kata "tunggulah hujan reda sikit " ; takpun "hati-hati ya". Rindu pulak zaman naik motor dengan ayah sambil redah hujan. Sambil pakai beg plastik sampah buat tutup badan. Takut aku demam katanya.


Dan takda orang nak pesan dekat kau, "dah kena hujan tu mandilah". Memang takda, semua terpulang kat kau. Kalau kau rasa nak mandi, kau mandi. Kalau taknak pun takpa. Damn, rindu bebelan mak pulak.


Lagi bila kau demam, takda orang nak sibuk suruh kau pergi klinik. Takda pulak yang nak lapkan badan kau bila demam panas, nak tunggu orang masak bubur ? memanglah kena order kat mekdi ke baru dapat, tu pun kalau mekdi 24 jam.


Tapi, sekurang-kurangnya dorang cuma jauh dengan aku. Paling kurang dua minggu sekali, aku boleh jenguk dorang. Bagi yang dah takda ? Takziah.


Mati itu pasti. ;)



p/s : Pasrahnya.

45 orang style komen:

nurmujahidah said...[Reply]

sekolah rendah muja dulu depan rumah je,, kih3,, tak risau,, time menengh lak dok asrama,, jugak tak risau sal hujan :D

Bella Bell said...[Reply]

mati itu pasti, hidup insyaAllah -RAM-.



mesti ko tengah rindu kat family ko kan? :)

Cik TeN10 said...[Reply]

jenguk ikut skype pn kira aci la kan ?.. huhu aku dh la tengah sakit umah ko plak gi buat entry sedih cmni.. tacing lg la aku.. huhu

dill said...[Reply]

hargai selagi mereka masih di sisi. hadiahkan al-fatihah buat yang telah pergi

dill.

chemay said...[Reply]

errr.
rindu family ye anip?
balik lahhh rumahh.
:)

fakhri khairi said...[Reply]

sayu aku baca entri kau ni. pulang lah nak

Sarah Mohd Saleh said...[Reply]

syahdu dengar cte kau.ekeke

syafiqakarim said...[Reply]

sayangi ibu bapa selagi ada.

fathiahRAIHANA said...[Reply]

ala sayu pulak bc entry ko kali ni Wuwuwu T__T


tp tak heran sgt la sbb ai dok rumah, Wee.

Umie Artoqiemie said...[Reply]

Harap bersabar dengan level yang tinggi , kite semakin tua dan semakin layak berfikir banyak :)

alif haris said...[Reply]

tetiba aku rasa tersentuh hati pulak ..huhu

Jue said...[Reply]

Aku nangis bc entry ni..seyesly

si robot comel said...[Reply]

aku rindu nak pegang tangan mak aku bila aku rasa aku insecure .

JungRara said...[Reply]

moga kita x lupa ibu bapa kita =)

si ngokngek said...[Reply]

nie mesti tgh sakit takpun demam ke kena hujan..mcm anak soleh ja hang kan..

ayah aku suruh mandi,aku lg lar mandi,mandi hujan..lalala

Eira Adiera said...[Reply]

alhamdulillah..ada sikit rasa insaf kau yang dapat aku rasa..just wanna say..:) glad that still have a person take care bout us..thats all..:D

Aqiim said...[Reply]

kenapa tiba2 aku rasa sedih nie T___T

Nina.DO said...[Reply]

dulu selagi aku tak mandi mak akn bising tp skrg smpai esok pg aku tak mndi pun tkda org nk bising. rindu mak :(

Amna.Qadeeja said...[Reply]

aku dah biasa jauh ngan family. memang aku tak kuat tp aku kena jgk belajar jadi kuat.

err tak rse berbelit ke ayat aku?

Sue Unnie.. said...[Reply]

ko nmpak cun dlm gmba pemeli tu.


"imejin aku ckp camtu.."

Lea Isnawi said...[Reply]

ko eja makayah, dah macam mak nyah je
har3

Teenager Housemaid said...[Reply]

:')
saya pun rindu zaman dulu2...

awak, awak kan lelaki. mesti kena independent okay! :)

nasha sanza said...[Reply]

hmm..dah dewasa..macam tulah..=P..pergilah kahwin nanti adaorang masak bubur untuk en.semut...=P

akoo pae said...[Reply]

wahh..ni ke anip yg aku kenal??haha

bese la tuu..dah takde depan mate, baru nak rindu..hee

~SaL IjOu~ said...[Reply]

guwa sorang2 kat kl/selangor dari zaman blaja..jauh dari keluarga..tp mak guwa ckp tiap saat dia doakan guwa..~ sobs~

sailaaf said...[Reply]

best. entry ni matang.
haha. ko da mumaiyiz eh?hehe

dhiera said...[Reply]

touching plak baca entri ni~

najihah sahami said...[Reply]

alamak..seriusnya entry anep kali ni...yayaya..memang diakui..duk jauh memang sakitt sikit..

anep..kawen la..nanti ada bini, aa la yang jaga makan pakai sakit apa semua. haha

Hanie Dew said...[Reply]

like entry ni. first time aku baca entry anep dengan serius. serius tacing.

bini ko takde ke.

syahirooAhmad said...[Reply]

tacinggg beb...... tetibe terbayang...

aimi said...[Reply]

kau kenape beb??? rindu fmly or ade some thing yang tersurat enrty kau nie???

pape pon take care frend

Hanie Dew said...[Reply]

Entry tu psal anep la bukan semut.

hani said...[Reply]

okeh..
ni yang buat aku rasa nak balik keje kat kampung duk rumah mak abah aku niiih..

nitnot said...[Reply]

a'ahh kan , bila berjauhan then semua kena pandai pandai ingat sendiri . takde dah mak nak ingatkan nak bebel segala .

*perh rindu mak aku sobsob T.T

hassy chan said...[Reply]

rindu fmily ehhhhhhhhhhh?????
wei ak da update la!!..

Cik TeN10 said...[Reply]

Xheran pn.. Milo ko bncuh xsedap !! Hahaha :p

aLyA_syGS said...[Reply]

touching.. tapi yang bab demam tu btol, rasa macam nak nangis je...

ABU said...[Reply]

wh entry munusuk kalbu pulak kali ni.. aku terus rindu mak aku.. cisss!!

MiszMaryaNe said...[Reply]

sabarrrrr,
kite sume dah tak boleh macam dlu,
hidup kena ade perubahan..=)

Juliet_iRa~" said...[Reply]

menusuk kalbu..:)

ira untung la sbb duduk dgn family..heee ;p

pss : no delivery...ahhaa..turun kl kalo nk mkn ikan bakar tu..ahaha

YOUsoF said...[Reply]

Entri ni baru la betul² ada isi. Thumbs up!


Bebelan adalah sesuatu yang mungkin menjengkelkan tapi mudah dirindui..

LadyBird said...[Reply]

xth nak komen mcmn... mmg itulah realiti hidup dgn org tersyg.. ttp ade jugak fmly yg ko ko aku aku.. ko sakit ko tggung sdri..

biela bell said...[Reply]

sentimental la pulak entri ko yg nie.
adoyyy..hmm..betullah tu..family is everything yang selalu concern tentang kita..hargai mereka :)

blog-tips-kurus said...[Reply]

Syukur masih ada mak bapak, walaupon jauh di mata tapi dekat dgn henpon-video call..

*ciwek rupanya budak Anip ni... ;)

Azham Vosovic said...[Reply]

syadunya baca kau tulis ni....

huhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhuhu *nangis